Riesling Italian 1 buc
Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, cu prima ramificaţie detaşată de restul ciorchinelui, boabele aşezate des pe ciorchine.
Bobul este mic, sferic, cu pieliţa subţire, de culoare verde gălbui, cu punctul pistilar persistent şi evident.
Pulpa zemoasă, nearomată.
Rezistenţa la ger -20ºC -22ºC
Epoca de maturare:medie-târzie(epoca IV-V-a)
Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, cu prima ramificaţie detaşată de restul ciorchinelui, boabele aşezate des pe ciorchine.
Bobul este mic, sferic, cu pieliţa subţire, de culoare verde gălbui, cu punctul pistilar persistent şi evident.
Pulpa zemoasă, nearomată.
Rezistenţa la ger -20ºC -22ºC
Rezistenţă slabă la secetă, fenomenul manifestându-se prin căderea prematură a frunzelor, către sfârşitul lunii august.
Se conduce pe tulpini semiînalte cordon bilateral, cu tăiere în elemente scurte de rod sau verigi (cordiţă de 4-5 ochi + cep 2 ochi).
Sarcina de rod este de 16-20 ochi/m², respectiv 40-50 ochi /butuc
Producţiile variază de la 9 t/ha la 20 t/ha
Soiul Riesling italian asigură o gamă largă de vinuri: seci, demiseci, demidulce sau poate fi folosit ca materie pentru spumante , ori distilate învechite din vin.
Unii ampelografi afirma că este original din Germania, alţii din Italia.
Sinonime: Klein riesling, Welschriesling - în Germania, Petit riesling - În Franţa, Riesling italico - în Italia