Epoca de maturare: medie-tarzie
Greutate ciorchin: 700-800 gr
Greutate bob: 8-10gr
Zahar: 15-16%
Aciditate: 4-5 ‰
Rezistenţa la transport a strugurilor: ridicată
Strugurele este mare spre foarte mare, cilindroconic sau rămuros cu boabe aşezate rar pe ciorchin.
Bobul este mare ovoidal cu pieliţa de culoare galben-verzuie, cu pete ruginii pe partea insorită, acoperită cu un strat fin de priună.
Miezul este cărnos, crocant, cu aroma fina de muscat.
Rezistenţa la ger a viţei de vie -16ºC - 18ºC
Sensibil la secetă, mană, făinare, putregai cenuşiu.
Formele de conducere recomandate la butaşi viţa de vie soi Italia e forma inaltă.
Tipul de tăiere indicat este Guyot, cu o încărcătură de rodire de 16-18 ochi/m² repartizaţi pe elemente lungi.
Viţa de vie necesită lucrări în verde: plivitul lăstarilor, normarea inflorescenţelor, scurtarea inflorescenţiilor.
În condiţii de fertilizare şi irigare producţiile de struguri obţinute cresc mult.
Soiul Italia a fost obţinut în anul 1911 în Italia, din combinaţia hibridă Bicane - Muscat de Hamburg, de aici rezultă aroma fina de Muscat.
Potenţialul de producţie de struguri este ridicat, dar producţiile de struguri diferă mult în funcţie de nivelul tehnologic.
Soiul de struguri Italia este considerat ca unul dintre cele mai valoroase soiuri de struguri pentru masă.